Saturday, December 17, 2011

Mänguasjade valimine (ül. 16)

Esimestel eluaastatel on väikese ilmakodaniku põhitegevuseks ümbritseva maailma tundmaõppimine. Eri vanuses lapsed on erinevate võimetega, seega tuleb valida neile ka mänguasju vastavalt võimetele. Paarikuune laps hakkab juba mänguasjade vastu huvi ilmutama. Paraku pole ta aga veel valmis neid ise kätte haarama. Laps tutvuks küll meeleldi esimeste leludega, kuid keegi peaks olema nii kena, et pistab mänguasja lapsele pihku. Oluline on slle juures see, et laps saaks sellest kinni haarata ja samas peaks ta oleme sellisest materjalist, et ta endale haiget ei teeks. Igas vanuses lastele on põnevamad sellised mänguasjad, mis mängides laste tegevusele kuidagi reageerivad, näiteks teevad häält. Esimestest leludest on sellisteks igasugused kõrinad, mis lapse käeliigutustega kaasa kõrisevad, helisevad või piiksuvad. Ühest küljest on see lapse jaoks lihtsalt põnev sündmus, teiselt poolt aga algab sellisest mängust iseenda kui mingite sündmuste põhjustaja tunnetamine. Laps hakkab tasapisi seostama enda tegevust ja sellega kaasnevaid sündmusi. Mida vanemaks laps saab seda rohkem ta areneb ja on võimeline keerukamate mänguasjadega mängima, mis teda edasi arendavad.


Juhend:

  • MITMEKESISUS (erinevad asjad ja erinevad tegevusvõimalused tagavad mitmekülgse arengu)
  • VASTUSEVÕIMELISUS (lapse tegevusele reageerivad asjad õpetavad lapsele põhjus-tagajärg seose tundmist ja tekitavad uudishimu maailma tundma õppida)
  • ARENDAVUS (kõige paremad on need asjad, millega tegeledes õpib laps midagi uut)

  Imik kuni esimene eluaasta - 1 kuul õpib laps tõsta pead, 2 kuul hoiab pead ja rindkeret, 4 -5 kuu istub toega, 6-7 istub iseseisvalt , 8-9 seisab toe najal ja roomab. Valida tuleks mänguasju mis oleks kergesti pestavad (väikelapsed avastavad ümbritsevat asjade suhu panemisega) ja ohutust materjalist, et laps end ei vigastaks. Selles vanuses on head mänguasjad mida laps saab haarata ja mis teevad häält. Näiteks vankri või voodi kohele riputatavad kõrinad. Mänguasjad, mis pigistamisel teevad piuksuvat häält või nupule vajutades muusikat mängivad. Väga hea beebisid arendav mänguasi on tegevuskeskus. Tegevuskeskuse nimetus tuleneb sellest, et ühes mänguasjas koonduvad erinevad tegevusvõimalused. Aastaseks saamise eel hakkavad beebid kõndimist harjutama. Algajale astujale pakuvad rõõmu ja samas on tasakaalu hoidmisel toeks püstise käepidemega, eeslükatavad mänguvankrid - tugirollerid. Ka siis kui laps juba ise kindlalt kõnnib, pakuvad talle suurt rõõmu eeslükatavad või järelveetavad mänguasjad. Oluline on valikuvõimaluse mitmekesisus, nii et oleks olemas nii mõni auto kui nukk, konstruktor, raamatuid, klotse, paar mängulooma, lauamänge, sporditarbeid, mosaiike jne. Erinevad mänguasjad võimaldavad mängida mitmekesisemaid mänge. Kuna lapsed mängides oma tegevust kommenteerivad ja oma mängukangelaste eest räägivad, siis areneb mängides nende sõnavara ja väljendusoskus.




Kasutatud kirjandus : http://www.perekool.ee/index.php?id=948  , www.e-ope.ee/_download/euni.../Pt.nr%203%20Lapse%20areng.doc

1 comment:

  1. Mulle väga meeldib sinu vastus, mul ka olemas see informatsioon.

    ReplyDelete