Saturday, December 17, 2011

Imiku ja väikelapse magamine (ül. 18)

Üks paremaid mooduseid lapse vaigistamiseks ja voodissepanekuks on harjumuse loomine. Ööuneks valmistumisest peaks saama kindel rituaal. Ühtede ja samade toimingute tegemine igal õhtul enne magamaminekut tekitab lapses turvalisusetunde ning annab talle ühtlasi märku lähenevast uneajast.

Paar head äraproovitud ideed
* Soe vann, puhaste ööriiete selgapanek ja lähedaste inimeste kallistamine.
* Lemmikraamatu ettelugemine või rahuliku muusika kuulamine.
* Isa, ema või kogu pere lauldud lemmiklaul.
* Pehme lemmiklelu või teki kaissuvõtmine.
* Õrn paitus seljale.

Olge järjekindel! Kui vähegi võimalik, pidage kinni uneajast ja toimingute järjekorrast. Pisut vanematele lastele tuleb lähenevat uneaega meelde tuletada. Seda võiks teha umbes pool tundi enne mängimise lõpetamist ja uuesti 10 minutit enne magamaminekut. Ootamatusena tulev korraldus või tegutsemine tekitab lapses ainult trotsi ning soovi jätkata seda, mis parasjagu käsil. Pidage meeles, et magamapanekurituaal peab alati aset leidma lapse toas või seal, kus ta tavaliselt magab.
·  Rahustage last enne uinumist! Ärga erutage ega lõbustage last enne magamaheitmist! Korjake imiku voodist või hällist ära kõik liigsed mänguasjad ja jätke talle vaid üks lemmiklelu! Mänguasjade ärakorjamine annab lapsele märku, et on aeg vaikseks jääda. Ärge lubage vanematel lastel enne magamaminekut mööda maja/korterit ringi joosta, kisada ja telerit vaadata.
·  Ärge lükake lapse magamaminekut pikalt edasi! 10kuusel lapsel kulub uinumiseks vaid mõni hetk. Pisut vanemad lapsed vajavad selleks aga 15-30 minutit. Kui asi kipub venima juba üle poole tunni, on see liiga pikk aeg.
·  Ärge jätke tuld põlema! Õpetage last tegema vahet öö ja päeva vahel! Tehke selge vahe, et päev on mängimiseks, öö magamiseks. Kui laps ärkab ja ümberringi on pime, teab ta, et veel pole aeg üles tõusta. Heleda valguse põlemajätmine tekitab tarbetut segadust.
·  Ärge pange lapsele lutipudelit voodisse! On tõsi, et imemine aitab lapsel end magama uinutada. Kuid piima või mahla juues satuvad lapse suhu suhkrud, mis võivad tekitada kaariest. Tulemuseks on nõrgad ja katkised hambad. Lutipudeliga kaasneb teinegi oht. Kui laps on harjunud ainult koos sellega uinuma, võib ta ärrituda, kui öösel ärgates pudelit enda kõrvalt ei leia või kui see on tühi.
·  Olge paindlik! Kui laps on haige või kui ta elus on millegipärast raske periood, tulevad väikesed kõrvalekalded rutiinist kasuks, kuid ärge laske asja täiesti vabaks! Võite küll lugeda lapsele ette veel ühe jutu, ent mitte lubada tal teleri ees magama jääda.
·  Ärge kiirustage lapsele tahke toidu andmisega! Mõned lapsevanemad usuvad, et imikud ärkavad öösiti sageli sellepärast, et vedelast toidust neile lihtsalt ei piisa. Seetõttu üritavad nad lapsele võimalikult vara tahket toitu andma hakata. Pidage meeles, et rinnapiim (või selle puudumisel piimasegud) on imikule esimesel kuuel elukuul ideaalne toit! Tahke toit ei soodusta öösel magamist. Kui just arst seda ei soovita, ärge hakake tahket toitu andma varem kui 6. elukuu lõpust.
·  Pühendage lapse magamapanekule kogu oma tähelepanu! Lapse uinumine peab olema eriline nii talle kui teile endale. Ärge petke last, tegeldes sel ajal veel millegi muuga! Pühendage talle igal õhtul teda vannitades, emmates ning talle unejuttu lugedes kogu oma tähelepanu! Uskuge — siis on uinumine/uinutamine teile mõlemale palju meeldivam.

Kasutatud kirjandus : http://nanny.ee/index.php?alam=2

kASUTATUD KIRJANDUS

1 comment:

  1. Minu arust väga hästi tehtud ülesanne. Kõik on väga põhjalik:)

    ReplyDelete