Friday, November 25, 2011

Lapse toitmisega seotud mõisted (ül.11)

Loomulik toit - imiku loomulik toit on emapiim.

Sega toit - Piimadieedilt üleminek segatoidule on sujuv protsess. Kuni 4. elukuuni saab imik kõik vajalikud toitained kätte piimast. 4.-6. elukuuks on lapse seedeelundkond sedavõrd arenenud, et saab hakkama ka komplitseeritumate toitudega. Valmisolekust annab märku see, kui laps nõuab tavalisele piimaportsjonile lisa või hakkab nõudma täiendavaid söögikordasid.

Kuntstlik toit - Paraku on alati emasid, kes mingil põhjusel ei saa või ei taha oma last rinnapiimaga toita. Kui tundub, et rinnapiimast jääb väheseks, tuleks kõigepealt nõu pidada oma arstiga, kellega koos otsustada, mida edasi teha. Kui selgub, et laps vajab tõesti rinnapiimale lisa, on parimaks valikuks spetsiaalne imikute jaoks valmistatud rinnapiimaasendaja, mis on koostiselt rinnapiima lähedane.

Lisatoit -  See on toit või jook, mida laps saab lisaks rinnapiimale. Lisatoit peab olema piisavalt energiarikas, et katta ainult rinnapiima süües tekkiv energia ja toitainete defitsiit. Lisatoitu tuleks anda lusikast ja kindlasti mitte pudelist. Mahla joob laps tassist.
Seega on lisatoit - aedviljapüree, puuviljapüree, puder, mahl, tee. Kõik toidud ja joogid, mida laps saab lisaks rinnapiimale





http://www.eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=loomulik+toit&F=M, http://toomra.wordpress.com/tag/segatoit/, http://www.ohtuleht.ee/12309, http://www.perekool.ee/index.php?id=7208

1 comment: